Socialt entreprenörskap

Till skillnad från entreprenörskap är socialt entreprenörskap en produkt eller tjänst där hela eller delar av vinsten går till välgörande ändamål. Kärnan i verksamheten är alltså att hitta lösningar till sociala problem. Det kan vara allt ifrån idéer som har med klimatförändringar att göra till lösningar inom hälso- och sjukvården med mera.  

 

Ambitionen med ett socialt entreprenörskap är att främja och skapa ett bättre samhälle. Fokus ligger därmed på att förbättra människors liv och förutsättningar, och där framgången mäts i de positiva effekter som produkten eller tjänsten har genererat. 

Personal testar VR Personal testar VR

 

Entreprenörens idé blir till produkt

Konceptet Virtual Reality fick en rejäl framskjuts år 2014, då Sony introducerade VR i deras gaming konsol till deras Play Station 4. På denna tid förknippades VR generellt till allt som hade med dator- och TV-spel att göra. Men idag – sju år senare – används tekniken till mycket mer. VR används bland annat inom ingenjörsvetenskap, utbildning, militären, medicin, marknadsföring och välfärdsteknik med mera.  

 

Viroteas grundare Ivan införskaffade först tekniken för att spela VR-spel. Men när hans pappa som är specialistläkare inom psykiatrin fick testa VR-glasögonen, förstod han att denna teknik kunde användas till mer än så. 2017 föddes idén om att skapa en VR-produkt som kan underlätta för människor som är fysiskt eller psykiskt begränsade. 

 

Virotea och socialt entreprenörskap i framtiden

I dagsläget används Virotea av 2145 omsorgstagare – både inom äldreomsorgen och LSS. Det är kanske nu, om någon gång, som kvaliteten inom äldreomsorgen och LSS är viktig att satsa på. Social distansering under pågående Corona-pandemi är inte direkt en bidragande faktor för psykiskt välmående. Det är just delaktighet och sociala aktiviteter som kan vara bidragande faktorer till psykiskt välmående. 

 

Utmaningar i vårt samhälle är prövande, inte minst för den som är fysiskt och psykiskt begränsad. Det är då man verkligen kan se vilka goda effekter socialt entreprenörskap och välfärdsteknik kan ha. Att genom ett par VR-glasögon kunna resa jorden runt och delta i familjeaktiviteter utan att vara på plats är en ny lösning som redan förgyllt många omsorgstagares vardag. Med de globala målen i sikte, är Viroteas mål är att kunna förbättra människors olika livssituationer genom Virtual Reality.