top of page

Värdighet i äldrevården – Kvaliteten på vården är avgörande för äldres välbefinnande

I takt med att Europas befolkning åldras ökar behovet av att säkerställa värdighet och välbefinnande för våra äldre medborgare. Det nyligen avslutade EU-projektet Innovatedignity, lett av University of Brighton med Högskolan i Borås som en av nio europeiska deltagare, har fokuserat på att skapa en värdig och hållbar äldrevård med nya vårdmodeller och digital teknik.


Närbild av en äldre persons som håller en sjuksköterskas händer.

Ett mångfacetterat perspektiv på äldrevården

Syftet med Innovatedignity (fritt översatt ”förnya värdighet”) har varit att skapa en gemensam agenda för forskning och utbildning och utveckla framtidens vårdledare och forskare som kan möta samhällets utmaningar med fokus på värdighet och empati. Två av de femton doktoranderna som deltagit i projektet är från Högskolan i Borås. De har undersökt äldrevården ur olika perspektiv och förväntas slutföra sina avhandlingar senare i år.


Lamprini Xiarchi har särskilt intresserat sig för sjuksköterskors erfarenheter och hur könsroller och kulturella förväntningar påverkar yrkesval och vårdstrukturer. Hennes egna upplevelser av att växa upp i Grekland tillsammans med sin mormor har inspirerat henne att fokusera på äldreomsorg ur ett genusperspektiv.


Karoline Lang Mathiesen, som ursprungligen är från Danmark, har valt att undersöka vilka specifika färdigheter som behövs för att skapa värdighet i äldrevården och vikten av att se äldre liv som lika värdefulla som yngre. Genom intervjuer och observationer vill de förstå hur vårdmiljöer kan skapa trygghet och självbestämmande för äldre.


Kvalitet och känslomässigt stöd

Kristina Nässén, projektledare vid Högskolan i Borås, poängterar att äldre människor ofta värdesätter känslomässigt stöd och en känsla av kontroll i sin vårdsituation. Att vara beroende av andra kan kännas svårt, men med rätt stöd och en vårdrelation baserad på respekt kan upplevelsen förbättras avsevärt. När vårdpersonal lyssnar på de äldres behov och låter dem känna att de har kontroll över sin situation skapas en starkare vårdrelation.


Digital teknik för värdighet i äldrevården

Värdig vård handlar om att se hela människan och förstå de emotionella aspekterna av vårdsituationen, något som Innovatedignity lyfter fram. Projektet påminner oss om hur viktigt det är att investera i utbildning och nya, engagerande sätt att stärka vårdpersonalen.


Digital teknik erbjuder unika möjligheter att träna och stärka vårdpersonalens kompetens, och på Virotea ser vi att VR-simuleringar kan vara ett värdefullt verktyg för detta. Med vår VR-baserade utbildning får vårdpersonal möjlighet att utveckla sina färdigheter i att bemöta äldre med värdighet och respekt, vilket i sin tur stärker empati och trygghet i vården.


Vi inspireras av Innovatedignity och det arbete som görs för att stärka den känslomässiga och värdiga vården för våra äldre.


Läs mer om hur andra kommuner använder VR för att utbilda vårdpersonal:

Läs mer om avhandlingarna på Högskolan i Borås:


Läs mer om Innovatedignity:

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page