Vad är Virtual Reality ?

VR, eller Virtual Reality, är en teknik som simulerar verkliga miljöer i 360 graders vinkel, i stilla eller rörligt format.Tekniken upplevs genom VR-glasögon som känner av åt vilket håll man riktar blicken. Det finns olika varianter av VR-glasögon som fungerar för olika syften. Tekniken passar väl i många områden som sociala insatser men även rent nöje.

Vad betyder Virtual Reality (VR)?

Virtual Reality (VR), som på svenska betyder virtuell verklighet, är en teknik som kan simulera en helt annan verklighet, en virtuell sådan. Genom att ta på oss ett par speciella VR-glasögon så hamnar vi i en annan värld som för våra ögon och hjärna kan uppfattas som faktiska verkligheten. Man hamnar i en 360 graders miljö som i många fall tillåter en att integrera med det man ser.

 

Ett exempel är att man tar på sig ett par VR-glasögon och hamnar mitt på en basketplan och kan lyfta upp bollen för att spela lite. Tekniken är så avancerad att den lurar vår hjärna om att vi faktiskt spelar basket, när vi egentligen står hemma i vardagsrummet.

Vad används Virtual Reality till?

VR har en rad olika användningsområden där den absolut största är underhållning. Vi kan exempelvis hamna vid en sjö där vi sitter och fiskar eller likaså åka karuseller på ett nöjesfält. Men virtual reality växer snabbt inom yrkeslivet och företagsvärlden!

 

Det kan vara att man vill simulera en trygg miljö där användaren kan träna och öva fritt inför en verklig händelse, t.ex en brandövning, flyga flygplan eller utföra en hjärtoperation. VR har förmågan att stimulera och aktivera vår hjärna som ingen annan teknik har vilket gör att den har många olika användningsområden.